Glasvezel

Glasvezel bestaat uit een dunne draad van glas, deze is ontwikkeld om grote hoeveelheden data te verplaatsen over grote afstanden. Deze manier van datatransport is extreem snel en betrouwbaar. De vezels bestaan uit een in elkaar gesmolten dunne kern en een dikke mantel. De dikte van de vezel is vergelijkbaar met die van een mensenhaar.

Glasvezel nemen?

Wanneer een optie glasvezel is, kan dit veel positieve ontwikkelingen met zich meebrengen. Het is mogelijk om zowel internet, televisie als telefoon af te nemen op glasvezel. De digitale data wordt verstuurd door middel van manipulatie van een lichtstroom, welke afkomstig is uit een laser. De laser gaat snel uit en aan, dit bepaald de snelheid van het glasvezel. Hoe sneller de laser aan en uit kan gaan, hoe sneller de data kan worden verstuurd.
Glasvezel kent een veel hogere snelheid dan ADSL of kabel. De snelheid wordt aangeduid als bits per seconde. Glasvezel kent een gemiddelde bitrate van 1 gigabit per seconde. Dit is te vertalen naar een leuk voorbeeld: dit betekent dat het in één seconde mogelijk is om meer dan honderd tekstboeken te versturen. Daarnaast worden video’s, muziek, telefoongesprekken en tv-uitzendingen op dezelfde manier en snelheid verzonden.

De toekomst met glasvezel
Telecommunicatie wordt steeds populairder, ook onder consumenten. Iedereen beschikt tegenwoordig over televisie, radio en een internetverbinding. Doordat de grootte van databestanden toeneemt moeten er steeds grotere hoeveelheden worden uitgewisseld. Dit is niet realiseerbaar met ADSL of een kabelverbinding. Kijkend naar de toekomst is het daarom verstandig om over te stappen op glasvezel.
Nederlandse bedrijven zijn druk bezig om de glasvezel infrastructuur in Nederland te verbeteren. Het netwerk van de centrale naar de wijkverdeler bestaat vaak al uit glasvezel, genaamd Fiber to the Curb (FTTC). Het stuk van de wijkverdeler naar een huis is echter van coaxkabel. Wanneer er glasvezel naar het huis loopt wordt dit Fiber to the Home genoemd (FTTH).

In gemeenten zijn zowel de overheid als bedrijven betrokken bij de uitbreiding van het glasvezelnetwerk. Bij een alles-in-1 pakket van diverse providers is het al mogelijk om voor deze glasvezelverbinding te kiezen. Eerst dien je contact op te nemen met je (potentiële) aanbieder. Het glasvezelnetwerk is namelijk afhankelijk van je aanbieder en je locatie. In grotere steden is glasvezel al beschikbaar, maar in dorpen wordt het maar weinig aangeboden. Wanneer je voor een alles-in-1 pakket kiest betaal je een extra bedrag per maand voor een glasvezelverbinding. Wanneer het mogelijk is raden wij aan dit te doen, want het betekent dat je nooit meer hoeft te bufferen. De internetsnelheid is zo hoog dat je ook muziek en films binnen luttele seconden hebt gedownload. Dit geldt ook voor uitzending gemist op je televisie. Glasvezel is hedendaags interessant voor vrijwel iedere consument.