Glasvezel bestaat uit een dunne draad van glas, deze is ontwikkeld om grote hoeveelheden data te verplaatsen over grote afstanden. Deze manier van datatransport is extreem snel en betrouwbaar. De vezels bestaan uit een in elkaar gesmolten dunne kern en een dikke mantel. De dikte van de vezel is vergelijkbaar met die van een mensenhaar.
Glasvezel nemen?
Wanneer een optie glasvezel is, kan dit veel positieve ontwikkelingen met zich meebrengen. Het is mogelijk om zowel internet, televisie als telefoon af te nemen op glasvezel. De digitale data wordt verstuurd door middel van manipulatie van een lichtstroom, welke afkomstig is uit een laser. De laser gaat snel uit en aan, dit bepaald de snelheid van het glasvezel. Hoe sneller de laser aan en uit kan gaan, hoe sneller de data kan worden verstuurd.
Glasvezel kent een veel hogere snelheid dan ADSL of kabel. De snelheid wordt aangeduid als bits per seconde. Glasvezel kent een gemiddelde bitrate van 1 gigabit per seconde. Dit is te vertalen naar een leuk voorbeeld: dit betekent dat het in één seconde mogelijk is om meer dan honderd tekstboeken te versturen. Daarnaast worden video’s, muziek, telefoongesprekken en tv-uitzendingen op dezelfde manier en snelheid verzonden.
Nederlandse bedrijven zijn druk bezig om de glasvezel infrastructuur in Nederland te verbeteren. Het netwerk van de centrale naar de wijkverdeler bestaat vaak al uit glasvezel, genaamd Fiber to the Curb (FTTC). Het stuk van de wijkverdeler naar een huis is echter van coaxkabel. Wanneer er glasvezel naar het huis loopt wordt dit Fiber to the Home genoemd (FTTH).